00.- Comental+isme. Els CoMENTALS. Les narratives des del Nou Maginet, passant pel TaTIREV, fins arribar a les comentals de la nostra persona infant universal(QX.) .-

 CoMental  +isme.-

CoMental   +isme.-                        CoMENTAL      nom propi, marca

Tendència pacifista i espiritual a fer comentaris públics amb actitud de cooperació mental que consisteix en l’observació i l’escolta activa en posicionament d’ajuda i que es centra en la manera com en tots els elements de la comunicació en el marc del diàleg. Al final el comentari és digne de ser comentats de boca a orella sense parar. La relació interpersonal és de persona a persona sense tenir en compte ni el sexe, la raça, l’edat, l’origen, etc. 

Pels CoMentals podem descobrir el món i la vida  des de l’infant talentós curiós interior de totes les persones fins al final de les nostres vides, desembolicant els prejudicis i les supersticions.

En els anys norante el personatge TATIREV la veritat dita des de la veu d'un infant, als programes premiats amb PREMIS MICRO de ràdio sant Pere i sant Pau, emissora municipal

Aquests comentaris és recorden i conserven coneixements o fets significatius i rellevants per a les persones

La competència comunicativa, creativa i cooperativa dels relats, dels discursos, de les narratives i dels "comentals" en la relació en els fets reals físics i mentals. En el sentit de la cooperació mental per la Pau.

Tot seguint a Kieran Egan:

 https://hmong.es/wiki/Kieran_Egan_(educationist).

Hi han els nivells:  somàtic, mític, romàntic, filosòfic i irònic.

Per mitjà dels "CoMentals" progressem fins arribar al nivell irònic:

De les Narratives als Comentals.-

No posar ni el ni la, sinó la persona, present o com a el·lipsi en els textos escrits com en les veus orals

La persona infant sigui TATIREV o COOPPEL (QX.) universal es refereix a tota persona infant per l'edat i a tota persona independent de l'edat, a l'infant que tenim dins del nostre cor (infant personal). (Font referent Psicologia Humanista i Anàlisi Transaccional).

Llenguatge inclusiu comentalista decisiològic humanista i científic, respectuós en la història i en la cultura de la llibertat, dels drets humans i de la responsabilitat.

Als finals dels comentals sempre una frase de la Persona Infant PI (Qx.), el "Comental". Que es justifica, s'explica, s'argumenta, etc. en una frase, lema o consell.


Les narratives des del "Nou Maginet" a "Tatirev" fins a "Qx.".-

Blog per a les comentals de (Qx.) (nom universal acròstic de Cooppel, pronunciat en català com a  "Cupel" (= Q+ pel), abreujat Cupel, obert a tot el món. Oral: El o La Cupel.

Segons la Decicisologia Comentalista, per a descobrir i estimular a la nostra ment, els seus dons, els seus talents i les seves capacitats, parteix de tres nivells: el de la Lectura de la NeuroSensorialitat amb els relats, el de les estratègies de construir coneixements com si fossin aliments, recerca de la supervivència, amb els discursos. I el tercer l'Interelacional  o dels patrons relacionals que produeixen les narratives també per la supervivència. Al final es construeix l'estil mental inclusiu amb els "comentals" o comentaris de cooperació mental que mouen cap a la pau. L' únic camí des de la diversitat de supervivència i de sostenibilitat.

(QX.) Entre parèntesi que vol dir en temps de silenci i de creativitat aïllat de la tensió del món. Amb el valor de la intimitat amb l'altra.

És la veu d'una persona  infant, de qualsevol persona no ens importa si és HDLGBTI, és una persona, que descobreix el món i la vida. També pot ser l'infant que totes les persones de totes les edats, cultures i llengües tenim dins nostre fins al final de les nostres vides, moltes vegades dins d'una armadura de la lògica, o també de prejudicis i supersticions, o be de poders fàctics i les seves creences.  De cara a la tolerància i la comprensió fora de les imposicions i dels jocs de poder. Des del marc del realisme i de la justícia.

Des del Nou Maginet, passant pel TaTIREV, fins arribar al nostre infant (QX.) .-

L'any 1989 en la primera setmana del mes de febrer vaig començar el programa de ràdio a l'emissora municipal de sant Pere i sant Pau, en el més d'octubre vaig iniciar el programa a ràdio Fòrum. Cera-Ràdio, sumant Ceradai + Ràdio, en primer lloc. Al ser dos programes ja vaig començar a posar nom a cada, després en 1991 vaig incorporar parlant d'en Josep Maria Tarrasa Elvira vaig introduir algunes veuetes de Maginet Pelacanyes, i poc a poc, vaig pensar, perquè no puc crear un personatge propi i li vaig posar "Tatirev", Veritat escrit al revés. El personatge "Tatirev" eren veus per a dir frases i judicis d'infant plenes de curiositat i de ingenuitat, innocència pròpia.

Tot seguit es van consolidar dos noms de programes un el "So de Lluna" a ràdio sant Pere i sant Pau, més dedicat a la imaginació i a la literatura i l'altra "La Poma i la Plastilina" dedicat al pensament científic dels infants i a la seva creativitat, a ràdio Fòrum 1991 que després passaria a ser Tarragona ràdio i vam participar en la seva seu de la Nau i després a la Rambla Nova. Fins 1994 que vaig fer un parentesi fins a 2007.

Va ser en setembre de 2007 que vaig tornar a reiniciar a la ràdio sant Pere i sant Pau fins al 2014 que per malaltia greu vaig aturar-lo i en octubre de 2008 iniciava el nou programa mensual  "PriOreM PrioRaT" a ràdio Falset que s'emet fins avui. El 25 de setembre dilluns del 2017 https://www.radiospsp.com/programa/218/veus-on-tu-parles-i-la-rdio-escolta/reinicio els programes setmanals a ràdio sant Pere i sant Pau amb un programa "VeUS", que als pocs mesos vaig deixar de realitzar  de forma periòdica en la intenció per a fer missatges curts de forma aperiòdica.

Avui per avui ja tinc el plantejament de tesi sobre les narratives, els discursos i els relats dins del pla de la Causa Cooppel per la Pau, assumint els ODS de les Nacions Unides, la crida de la UNESCO de construir la Pau en la ment de les Persones, i és en aquest context on s'inicia la veu del nou personatge "Qx.", serà el proper dissabte dia 10 d'abril de 2021 a "PriOreM PrioRaT" posaré en marxa la nova veu d'infant, és l'infant dels Drets Humans i de la Natura.

Qx.      

De tota persona infant, la part infant de totes les persones i de totes les edats.    

Q   = Gaia = Terra     Amb el llaç de la pau

x     El cos en posició de disposició atlètica, cames obertes i braços aixecats i oberts, representa el cos físic i psicofísic, tot el cos disponible, punt de partida de la posició de silenci i dels moviments Màpel, moviments ondulatoris a partir de la mà fins arribar a moure tot el cos.

O     El punt petit, ara aquí ampliat, representa la nostra ment, el seu control i la disposició mental de totes les persones, el seu talent i els seus dons.


Com la lluna és un puntet vista de lluny, el puntet de la nostra ment ni es veu, però il·lumina també a les ments dels demés. La lluna rep la llum del sol. El sol il·lumina la Terra cada dia i la Terra és Casa Nostra, la Casa Comú. És com el cos, d'ell depen també la nostra vida.
" La meva veu és la llum que il·lumina les nostres ments, som "Terra", som "Cos" i som "Ment i tot és imprescindible per a la nostra supervivència.  Som cos, ment i terra.


+Q.       Crist, Terra i ment de totes les persones. Un valor afegit al sentit de la raó de viure? No és un mite ni alguna cosa, és algú amb la Paraula Viva que ens invita a celebrar-lo sempre si estem preparats. El valor més gran de la vida és l'Amor i Jesucrist ens mostra el com arrelat en el cor de totes les persones de bona voluntat.
Cada Comental acabarà amb una frase de (Qx.): serà una pregunta, una exclamació, un imperatiu, un prec, un comentari, una consideració.  Un comentari d'invitació final.
(Qx.). Comental. . La clau no és en el ser, sinó com ser, estar, tenir i fer. I com saber coneixements i tenir experiències per a compartir cooperacions amb estima i per la pau(Cooppel).


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

28.- Salut Pública. L' oci divertit és compatible amb el descans. Per a un turisme sostenible al Camp de Tarragona i al Priorat.-

29.- Valor de la salut i de la seguretat i pautes per a la seva protecció i prevenció.-

27.- En marxa el Filoperiodisme CoMENTALISTA